Sunday 27 April 2014

RESIPI AYAM PERCIK IBUKU...

Assalamualaikum... selamat petang ibu2, bapak2... sehat? hr ni tira nk share dgn korang resipi ibu tira utk bt ayam percik tau... sape2 nk cube boleh la... huhu... sementare tgu baby bgn dr tdonye, tira update2 la mane yg patut...huhu... moh ler kiter ke dapur...?

AYAM PERCIK IBU

BAHAN2
-          Ayam seekor
-          Serbuk kunyit
-          Cili kisar 4 sudu mkn
-          Cili besar 3 biji
-          Bwg putih 3 ulas
-          Bwg merah 2 biji
-          Santan pekat / kepala santan ATAU susu cair ½ kg
-          Biji halba
-          Serai
-          Garam, gula, ajinomoto sesedap rasa

CARA2
-          Ayam dipotong dan diperap dgn menggunakan serbuk kunyit dan garam. Selepas satu jam, ayam tersebut dipanggang/ dibakar.
-          Masak santan sehingga keluar minyak (minyak Nampak berbintik dlm santan), masukkan cili kisar, biar seketika.
-          Cili besar, bwg putih, bwg merah dan serai dipotong. Masukkan kesemuanya ke dlm santan td termasuklah biji halba.
-          Ada dua cara utk last part ini :
1)      Masukkan ayam yg dibakar td dlm kuah yg sedang dimasak dan masukkan garam, gula dan ajinomoto. (tak mau ajinomoto lg bagus. JAGA KESIHATAN) hehe…
2)      Masukkan garam, gula, ajinomoto ke dlm kuah yg sedang dimasak. Tunggu kuah pekat, dan angkat terus siram atas ayam yg sudah TERbakar td itu… huhu

p/s : saya suggest yg no 1 utk last part tu… sbb kuah akan menyerap ke dlm isi ayam. So lg sedap la kite mkn… kalo nk bt no 2, saya suggest tuan2 or puan2 potong kecil la ayam..  br best… huhu… ok? Selamat mencuba… 

0 comments:

Post a Comment