Friday 25 April 2014

IKAN SINGGANG


halluuuu.... eh silap! Assalamualaikum... lame sgt3 tak buke blog.. ni pun encik suami yg try open balik... eh3...? encik suami? ha... mmg tira da kawin pun... hr tu ad ckp yg bakal suami tlg bt blog ni kan... ha... dgn si dia la tira kawin... da dpt ank pun... tak smpai lg sebulan berpantang ni... huhu...

sebenarnye hr ni tira nk ajar bt ikan singgang khas utk org2 berpantang ni... eh tp tp tp.... pd ibu2 yg menyusukan ank secara breast feeding, jgn plak ank kuning p mkn ikan singgang resipi terengganu ni sbb nanti ad letak kunyit tau... nurse pun tak bg mkn kunyit kalo ank kite ad kuning or jaundice ni... eh ckp bnyk plak... moh ler kite masuk dapur!!! moh2...

BAHAN2 IKAN SINGGANG

- ikan tongkol (saiz agak2 2 jengkal  or 25cm)
- asam keping 2 keping
- kunyit hidup i inci
- lengkuas 1/2 inci
- cili kecil 2 biji or sesedap rase
- garam kasar sesedap rase
- ajinomoto secubit ( tak loetak lg bagus )
- bwg putih 2 ulas
- sebiji bwg merah bersaiz kecil
- air 500ml-1000ml
- bendi ( tak letak pun takpe )

CARA MEMASAK

- bersihkan dan potongkan ikan kepada 3 bahagian, jika ad telur ikan keep it. jgn buang, sbb ia akan mengenakkan lg rase kuahnye nanti. but depends on you all la kan... IKAN PUN BOLEH DEPENDS nk yg jenis ape yg penting ikan laut sbb ikan laut kurang hanyir.
- panaskan air dlm periuk.
- cuci bhn yg lain. ok, pastu potong la bwg2, lengkuas, kunyit dan lada sesuke bentuk yg anda suka... dan masukkan semua bahan... bila air menggelegak, masukkan ikan yg sudah suci dan bersih td...
- tunggu sehingga ikan masak (dlm 10minit), sebenarnye lg lame direbus lg sedap kuah itu...
- tadaaaa.... sudah siap....

mesti tertanye kenape letak bendi, kan? sebenarnye ia menambah rase mcm lemak2 gtu dlm kuah... bile mkn bendi tu sgt sedap.... i loike... huhu... haaa... org terengganu suke mkn ikan singgang cecah budu... dan mkn la dgn ulam-ulaman.... br sehat ya ibu2... selamat mencube... hihi




0 comments:

Post a Comment